Om stiftelsen

A. Arvidssons Stiftelse

Stiftelsen för bevarande av Skepparhuset bildades 1987, då Sune Johansson åtagit sig Annas uppdrag att, efter testamente, bilda en styrelse för muséet med brodern Ingemar som fastighetsansvarig och fästmön Ann Breeze som kassör. Annas religiösa engagemang resulterade i att dåvarande kantor, Jan Berntsson, också tillfrågades på inrådan av Anna.

Styrelsen fick tillträde till husen efter godkännande av Allmänna Arvsfonden 1 november 1987 och två våningar i boningshuset kunde öppnas för visning sommaren 1988.

Husets visas i sitt ursprungliga skick och speciellt finrummen på första våningen, har i princip stått orörda i över 100 år.

Samlingarna har, under åren kompletterats med brödernas samlingar av nautica som visas främst i Skutmuséet.

Ann och Sune guidar regelbundet på Skepparhuset och det är inte ovanligt att se dem välkomna Skepparhusets besökare på bryggan under sommarsäsongen.

Ann berättar

Ann berättar

En guidning med Ann fokuserar på familjen och hon kan många historier om hur ”bättre folk” hade det på Gullholmen förr i tiden.

Det finns bl.a. en hel del att säga om ”tant Annas” syn på heminredning och Ann kan dessutom många historier som barnen brukar tycka är spännande.

Sune berättar

_DSC2237_2

Sune vet det mesta om livet till sjöss oavsett det är fråga om dörjefiske eller långfart. Han har kartlagt öarna i närområdet och känner till alla skutor och kuttrar som har haft sin hemmahamn på Gullholmen.
Det han inte vet om skutor, navigationsutrustning, seder och bruk, en sjöfartskultur både i krig och fred och om hur det var att leva i ett gammalt fiskeläge är inte värt att veta